Naar de kaart

Montessori Oost

4de Montessorischool

Klas 4e montessori in 1940

In de Tweede Boerhaavestraat 82 zat in 1941 de 4de Montessorischool, dat was toen een van de acht lagere Montessorischolen die Amsterdam had. Zeven openbare en één particuliere, de Amsterdamse Montessorischool.

Op die acht scholen zaten ruim 2000 kinderen, ongeveer 5% van alle openbare lagere schoolleerlingen in die tijd. Van die 2000 waren volgens de opgave door de schoolhoofden in juli 1941, een opmerkelijk groot aantal leerlingen joods, zo’n 400. Waarvan ongeveer de helft op de 4de Montessorischool in de 2e Boerhaavestraat zat, vlak bij het Oosterpark. Van de 290 leerlingen waren er ongeveer 200 joods.

Zodra de bezetter in september 1941 tot scheiding van joodse en niet-joodse leerlingen had besloten, werd deze school door de gemeente verjoodst en moesten de niet-joodse leerlingen verhuizen. Ze kregen onderdak in een schoolgebouw verderop in de Tweede Boerhaavestraat, in het schoolgebouw op nr. 22.

Juf Hoek en meester de Vries met hun klas in de Smitstraat
Poort smitstraat
Binnenblok smitstraat
Dependance 1e Joodsche Montessori aan de Laings Neckstraat

In de Watergraafsmeer was er nog de 5de Montessorischool, met zo’n 35 joodse kinderen. Voor hen opende de gemeente een dependance van die Joodsche Montessorischool, in de Transvaalbuurt achter de poort in de Smitstraat, waar vroeger de Oranje Vrijstaatschool had gezeten. Die was bij de herschikking van de scholen eind augustus verplaatst naar de andere kant van het scholenblok, om plaats te maken voor de joodse Montessorikinderen.

Naast de twee lagere schoolklassen, zat daar ook een joodse Montessorikleuterklas