Naar de kaart

Joodsche School Doetinchem

Burgemeester Terkinkstraat 33

Van de 181 joden die de joodse gemeente Doetinchem in 1941 telde, keerden er na de bevrijding slechts 56 terug; 125 werden gedood. Van elke dertien overleefden dus negen niet. Die verhouding wordt uitgedrukt in het monument door negen lege roosters en vier kastanjebomen. Op de randen van het monument staan 19 teksten.

In maart 1945 werd Doetinchem drie keer door bommen geraakt en niet zo’n beetje. Het waren geallieerde bommen bedoelt voor verschillende Duitse doelen. Ze kwamen echter in het centrum van Doetinchem terecht en verwoestten naast vele particulier woningen en gebouwen ook het gemeentehuis.
Het archief is dus weg !!

Lastig als je, zoals ik, probeert een artikel te maken over de joodse school die er in Doetinchem is geweest vanaf najaar 1941. Zulks in opdracht van de Secretaris-generaal van het Opvoedingsdepartement in den Haag. De bezetter had immers in augustus 1941 bepaald dat schoolkinderen van Joodschen Bloede niet langer met niet-joodse leerlingen samen school mochten gaan. De consequentie van dit besluit was dat in tal van Nederlandse gemeenten een afzonderlijke school voor deze kinderen moest worden gesticht. Zo ook in Winterswijk en Doetinchem in de Gelderse Graafschap.

Er kwam een Regionale Lagere Joodse School – vanaf oktober 1941, met 33 leerlingen uit Doetinchem (14); Bergh (3); Dinxperlo (12);Esch (3) en Laag Keppel (1). Nauwelijks voldoende dus voor de die de Secretaris-generaal van het in den Haag, die de regie over alle nieuwe joodse scholen had, al had verlaagd van 50 leerlingen naar ‘ongeveer tenminste 40’.

Eén leerkracht was voldoende, dat werd Hedwich Groonheim [1895-1943], die niet lang daarvoor door Willem Duval Slothouwer was ontslagen, wegens haar joodsheid. Evenzo was één klaslokaal genoeg en daarvoor werd een beroep gedaan op het bestuur van de , voor het gebruik van het schoollokaal van de nieuwe sjoel aan de Tenkinkstraat.

de nieuwe sjoel van de Israëlitische Kerkgemeente in Doetinchem, sinds de jaren ’30 verborgen in een dubbel woonhuis – in 1941/42 zat de openbare joodse school in het godsdienst lokaal (links) [bron Misset Doetinchem; Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers]

Meer weet ik -nog- niet, maar misschien jij wel ?
Maak dan alsjeblieft contact met mij :
aart@verdwenen-joodse-scholen.nl

Hedwich Groonheim (links) met haar collega’s op de lagere school nr 3, voordat ze daar in november 1940 weg moest vanwege haar joodsheid

Via de onderstaande links kan je meer en verder lezen over de geschiedenis van de Verdwenen Joodse Scholen, als een van de aspecten van het leed dat de joodse Nederlanders werd aangedaan.

 

En dan nog dit (schrijft aart janszen)

Het is mijn bedoeling dat in 2025 op alle plekken waar in 1941-1943 een joodse school gevestigd was (lager onderwijs; ulo; lyceum) een klein herinneringsbordje komt met een QR-code die leidt naar de website-pagina die over die plaats en school (scholen) gaat.
Het is niet makkelijk voor mij, om vanuit Amsterdam waar ik woon, dat voor elkaar te krijgen.

Daarom vraag ik medewerking van iedereen die zich betrokken voelt bij een stad in de Mediene en/of de geschiedenis van een van de Verdwenen Joodse Scholen.
Voel je je aangesproken ? Neem dan alsjeblieft contact met mij op via aart@verdwenen-joodse-scholen.nl

Dat geldt ook als je specifiek iets willen weten of als je informatie hebt over een van de joodse scholen in Nederland – in de periode 1941-1943.